DOĞAL, TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASLARA SAYGI
DOĞAL FORMASYONLAR
Turizm dışında, bir faydası olmadığını düşündüğünüz,
kanyonları, mağaraları, dağları, ulu kayaları, doğal enteresan oluşumları, ırmakları, su yolları plajları, koyları, gölleri, denizlerin hatta okyanusların, buzulları ve benzeri oluşumları doğanın biçimlediği gib bırakın.
İnsanın yerleşke alanlarında dahi mümkün olduğunca onların formlarına zarar vermeyin.
Bir su yolunun iki tarafını betonlamak size sellerden korunmak gibi bir fayda sağlayabilir belki ama aynı zamanda doğal bir zerafeti bozduğu gibi milyonlarca canlının potansiyel yerleşkesini ortadan kaldırır.
Örnekleri ve sebeplerini yeterince düşünürseniz zaten bulursunuz.
Bunlar sizin kısa vadeli çıkarlarınızla çelişebilir ama bu doğal oluşumlar uzun vadede sizi varlığıyla en çok mutlu edecek şeylerdir .
TARİHİ MİRASLAR
İnsanların veya diğer canlıların size bıraktığı mirasları ortaya çıkarmak, onları korumak, arşivlemek, onların hikayelerini yaşatmak sizin çocuklarınıza olan borcunuz, bu miraslarında en doğal hakkıdır.
Toprak altında kalan bir fosili bulun. Bir mağaranın dibinde kalmış iskeletleri bulun inceleyin tarihlendirin, hikayelendirin. Onları bütün topluma, belgesellerde, müzelerde sunun.
Geçmişte kalmış insanların ve onların kültürlerini ve uygarlıklarını ortaya çıkarın. En küçük detayına kadar onları yaşatmak için her türlü imkanı seferber edin. Bu kültürel ve tarihi mirasları yok saymak, onları tahrip etmek veya onların hikayelerini insanlara duyurmamak insanlık onuruna verilecek en büyük zarardır.
Sizin yaptıklarınızı birileri yok sayar ve tahrip ederse, mezarlarınız düzlenip üstlerine bina yapılırsa ne hissedersiniz. Çocuklarınız sizin fotoğrafınızı bir sandıkta unutur veya değersiz görüp yakarlarsa ne hissedersiniz. Yaptığınız bir resmi, yazdığınız bir yazıyı unutup yok ederse nasıl tepki verirsiniz. Veya bir gün ileriki nesillerden biri, bugünkü inançlarınızı aşağılayıp, onları değersiz bulup onların üstünü boyasa, yok etse ne hissedersiniz?
İşte bu yüzden geçmiş nesillerin her türlü kültürel ve fiziki mirası ortaya çıkarmak, korumak, ve tanıtmak sizin en önemli insanlık görevinizdir.
Bu kültürel ve fiziki miraslar sadece kaleler, hanlar, hamamlar, anıt mezarlar ve anfi tiyatrolar ve onların üstündeki kitabeler değildir.
Bu insanın uygarlıkları ve uygarlıkları öncesi tarihi kapsar. İnsanın en karanlık zamanlarındaki yaşantısını, korkularını umutsuzluklarını, hayata ve ölüme dair her şeyini ortaya çıkartın. Ancak çok yönlü araştırmalarla gerçekten o insanları anlayabilirsiniz. O geçmiş uygarlıklardan günümüze kalanlar sadece sağa sola saçılmış kaya parçaları gibi gelebilir.
Ama akıl, bilim ve teknoloji sayesinde geçmişin kapıları bizim dünyamıza açılabilir. Onların zamanını ve dünyalarını olabildiğince kurgulayın, günlük yaşantılarını, giysilerini, gıdalarını eğlencelerini, dinlerini, müziklerini, törenlerini anlayın canlandırın. Bu kurguları bilimin ve teknolojinin ışığında sürekli doğrulayın, güncelleyin ve düzeltin.
İşte o zaman, zamanda yolculuk yapabileceksiniz. Ve biliniz ki geçmiş sizlere en önemli insanlık değerlerini sunan şeydir. İnsanı, insan yapan şey hafızasıdır. Bu hafıza sadece kendi kafatası içindeki şeyler değildir.
KÜLTÜREL MİRASLAR
insanın kültürel, tarihsel veya antropolojik kazanımlarının herbirini, araştırıp, arşivleyip mümkün olduğunca yaşatmak o kazanımı, dünyaya kazandırmak en önemli görevler arasındadır.
Diller, deyimler, sözcükler, mimikler, ıslık konuşmaları, yöresel ve geleneksel giysiler, çalgı türleri, türlü türlü merasımlar, festrivaller, şarkılar, türküler, eşyalar, tılsımlar, efsaneler, hikayeler, özel günler, hediyeler ve burada sayamadığımız kültürel, tarihi, antropojik, miras tekrar keşfedilmek, bulunmak, korunmak, arşivlenmek, yeniden canlıdırlmak ve bir şekilde dünyaya yeniden sunulması gerekmektedir.
cecom
Baba Zula, Brenna
İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul) adlı belgeselden 05.05.2007 yönetmen Fatih Akın
Söz: Brenna Mac Crimmon
Beste: BaBa ZuLa
Osman Murat Ertel: Saz ve diğer telli çalgılar, pikap Mehmet Levet Akman: Kaşık, def, bendir, vurmalılar, sampler Brenna Mac Crimmon vokal Okan Yılmaz Synth Alexander Hacke Bass Guitar